maanantai 2. joulukuuta 2019

Sunnuntain eläinlääkärireissu

Joulukuu alkoi Bamsen osalta vähän erilaisissa merkeissä kuin olimme ajatelleet. Yöllä sunnuntain puolella Bamse hyppäsi sylistä pois ja alkoi myöhemmin kiljahdella mm. kun sen vierestä mentiin pois. Vähän myöhemmin se alkoi myös ontua, mikä jatkui vielä aamullakin. Soitimme jo yöllä Viikkiin eläinlääkäripäivystykseen, mutta lopulta päätimme odottaa aamuun ja katsoa tilannetta sitten.

Viikissä on siis Helsingin yliopistollinen pieneläinsairaala, jossa on myös päivystys. Ja koska ontuminen tosiaan jatkui sunnuntaiaamuna, suuntasimme sinne. Ontumatapauksethan eivät ole akuutteja, joten meitä kehotettiin varautumaan odottamaan, jos paikalle tulisi akuutteja tapauksia.

Ensimmäisenä Bamsen tarkasti opiskelija. Bamse suhtautui tutkimukseen suhteellisen rennoin mielin, eikä edes lämmön mittaaminen ollut ongelma. Bamsea tosin olisi kiinnostanut vastaanottohuoneen hajut. Tarkastuksen jälkeen opiskelija kävi kysymässä eläinlääkäriltä, tarkastaisiko tämä vielä Bamsen. Sitten saimme jäädä taas odottamaan, koska jonoa oli jonkin verran ja akuutimpiakin tapauksia oli tullut eläinsairaalaan.

Jossain vaiheessa meille sanottiin jonon vuoksi, että voisimme halutessamme myös varata arkipäivälle ajan yksityiselle, jos emme halua jäädä odottamaan. Päätin kuitenkin, että jäämme vielä odottamaan. Lopulta tulikin Bamsen vuoro päästä eläinlääkärin tarkastettavaksi.

Eläinlääkäri tarkasti opiskelijan tavoin Bamsen korvat ja limakalvot. Samoin hän tunnusteli Bamsen oikeaa takajalkaa, jota Bamse oli ontunut. Tässä vaiheessa Bamse käveli jo melko normaalisti. Tassutkin näyttivät ihan normaaleilta. Kävelyttäessäkään ei havaittu mitään erikoisempaa.

Bamse määrättiin kuitenkin ulkoilutettavaksi pelkillä hihnalenkeillä 1-2 viikon ajan. Lisäksi Bamse sai ruiskeena kipulääkettä. Bamse ei tajunnut mitään siinä vaiheessa, kun opiskelija laittoi Bamselle ruiskeen, mutta pian sen jälkeen Bamse alkoi kiljua teatraalisesti. Rokotusten jälkeen se ei käyttäytynyt tuolla tavalla, vaikka toinen rokotus olisi kuulemma saattanut kirvellä.

Eläinlääkäri havaitsi myös Bamsen alakulmahampaiden osuvan lähelle yläkitalakea ja ientä. Tätä en ollutkaan itse tullut huomanneeksi. Yläkulmahampaathan eivät vielä ole vaihtuneet. Muuten hampaiden vaihtuminen on sujunut suhteellisen hyvin.

Tämä eläinlääkärireissu tietää myös sitä, että Messarin pentunäyttely jää Bamselta väliin tänä vuonna. Pääasia on kuitenkin, että Bamse on kunnossa. Meille jäi hyvä kuva Viikin eläinsairaalasta, vaikkemme onneksi joutuneetkaan asioimaan siellä vakavien asioiden merkeissä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti