keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Toinen jalkaleikkaus

Eilen oli Bamsen toisen jalkaleikkauksen aika. Tällä kertaa poistettiin ne kolme naulaa, jotka Bamsen jalkaan joulukuisessa leikkauksessa laitettiin. Yleensä näitä nauloja ei tarvitse kuulemma poistaa, mutta nyt ne saattoivat kuitenkin vaivata Bamsea. Ontunut se ei ollut enää sen yhden muutaman viikon takaisen kerran jälkeen, mutta se on kuitenkin välillä seissyt hassun näköisesti. Ehkä syy on siinä, että leikatussa takajalassa on vähemmän lihasta kuin leikkaamattomassa takajalassa.

Eläinlääkärissä Bamse olisi ollut kovin kiinnostunut hajuista. Sen sijaan se ei olisi halunnut lainkaan lähteä eläinlääkärin matkaan sen jälkeen, kun rauhoitusaine oli laitettu. On se nyt kumma juttu, kun aina pitää mennä outoihin paikkoihin missä lähtee taju kankaalle ja sen jälkeen tulee vielä kummallinen olo. 

Eläinlääkäristä lähdin yliopistolle, koska leikkauksen arvioitu kesto oli pari tuntia. Viideltä eläinlääkäri soitti ja kertoi, että Bamse voitaisiin hakea kotiin kuudelta. Niinpä lähdin luennon jälkeen hakemaan Bamsea kotiin, jossa avopuolisoni laittoi Bamselle valmiiksi lämpimän makuupaikan.

Leikkaus oli mennyt kuulemma hyvin. Bamselta oli myös leikattu kynnet. Poika oli kuulemma ollut vähän unelias, kun sen oli annettu heräillä omaan tahtiinsa. Vähän ennen kotiuttamista sille oli kuulemma annettu hieman herätysruisketta.

Bamse vaikutti ihan iloiselta minut nähdessään, vaikka eihän se jaksanut tehdä oikeastaan mitään muuta kuin maata. Kotonakin se lähinnä makoili. Saimme sen syömään ja annoimme sille myös vettä. Vähän myöhemmin kokeilimme, haluaako se etsiä nameja aktivointimatosta. Halusihan se, mutta se kävi makuulle maton päälle ja etsi nameja makuuasennossa. Annettiin Bamsen levätä lisää, kun se vaikutti siltä, ettei sitä enää kiinnostanut etsiä nameja.

Tänään aamulla Bamse alkoi jo olla oma itsensä. Pitkin yötä se oli yrittänyt nuolla jalkaansa. Se mm. nuoli jossain kohtaa kauluriaan ja kolhi kauluria milloin minnekin. Vähän jännitti, onnistuisiko se jotenkin ninjailemaan kuononsa leikatun jalan luo kaulurista huolimatta. 

Tikkien poisto on kahden viikon päästä tiistaina. Siihen asti Bamsea saa käyttää kevyillä hihnalenkeillä. Haavaa ei tietenkään saa nuolla ja jos haava menee likaiseksi, se tulee huuhdella ja taputtaa kuivaksi. Perjantaina saadaan ottaa haavan päällä oleva suoja pois. Jos se kastuu sitä ennen, pitää vaihtaa uusi tilalle. Kipulääkettä Bamse saa neljänä päivänä leikkauksen jälkeen.

Suunnitelmissa on myös haavan paranemisen jälkeen mennä fysioterapiaan heti, kun siihen saadaan lupa. Leikatun jalan lihakset on saatava kuntoon. Toivottavasti nyt tämän leikkauksen jälkeen ei enää tule mitään outoja ontumisjuttuja.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti