tiistai 8. lokakuuta 2019

Iso poika jo

Viimeisimmässä punnituksessa Bamse painoi 4,9 kg. Keskiviikkona sillä tulee täyteen 15 viikkoa. Ensi viikolla on jo seuraavat rokotukset. Olen aiemmin yrittänyt ihan oman mielenkiintoni vuoksi selvittää, mikä muiden pentujen koko on suunnilleen samassa iässä ollut ja minkä kokoisia niistä on aikuisina tullut. Bamsen säkää ei tosin ole tullut mitattua, koska en luota kotimittaustuloksiini.

Netan ollessa n. neljän kuukauden ikäinen kirjoitin vanhaan blogiimme, että Netta painoi seitsemän kiloa ja säkäkorkeuskin oli yli 35 cm. Saavutettuaan aikuisiän Netta oli säkäkorkeudeltaan 42 cm korkuinen ja painoltaankin n. 10-12 kg. Ei Bamse ainakaan vielä vaikuttaisi kulkevan Netan jalanjäljissä, mutta toisaalta shelttien kohdalla on muutenkin käynyt selväksi, että kokoa on hankala ennustaa. Jäämme siis jännittämään, minkä kokoinen Bamsesta kasvaa.

Välillä vieläkin tuntuu, ettei Bamse ole kasvanut ollenkaan. Kuvista kuitenkin näkee, että onhan se kasvanut koko ajan. Avopuolisoni sanoin se alkaa näyttää entistä enemmän oikealta koiralta ja vähemmän pennulta. Ja onhan se totta, että Bamse oli meille tullessaan hieman erinäköinen. Ja paljon varovaisemman oloinen.

En enää muista, missä vaiheessa Bamse oppi hyppäämään sohvalle. Siitä on jo pidemmän aikaa. Viime viikolla se oppi kuitenkin hyppäämään sängylle. Sänky on sen verran korkea, ettei olisi uskonut Bamsen niin nopeasti oppivan hyppäämään sinne. Toisaalta hyppiminen vaikuttaa olevan sille muutenkin niin mieluisaa, että välillä voisi luulla sen mieltävän itsensä kenguruksi. Onneksi esimerkiksi sohvalle hyppimistä voi kuitenkin rajoittaa, eikä Bamse (vielä) kamalan usein sängyllekään hyppää.

Leikkitreffit ovat osoittaneet Bamsen pitävän muista koirista. Olimme viime viikolla Peten Koiratarvikkeessa ja Bamse olisi halunnut leikkiä irlanninsusikoiran kanssa. Koirien lisäksi Bamsen mielestä ihmiset ovat hirmuisen kivoja, ja se lähestyy yleensä iloisesti myös vieraita ihmisiä.

Olen yrittänyt tarkkailla Bamsen hampaiden vaihtumista, mutta vielä en ole huomannut mitään merkittävää. Alaetuhampaiden kaksi keskimmäistä hammasta näyttävät muita alaetuhampaita pienemmiltä, mutta niin oli näköjään kuvien perusteella jo syyskuussa. En ole myöskään huomannut, että Bamselta olisi pudonnut hampaita jossain vaiheessa. Tiedän koirien usein nielevän hampaat, mutta en ole huomannut hammasrivistössä vielä aukkojakaan.

Toisaalta en muista, huomasinko mitään aukkoja Netankaan hampaiden vaihtuessa. Netaltahan piti käydä eläinlääkärissä poistattamassa ylhäältä maitokulmahampaat, kun ne eivät lähteneet itsestään, vaikka uudet hampaat jatkoivat kasvuaan. Pitää siis seurata, joudutaanko Bamsen kanssa samaan tilanteeseen.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti